Proiectul “Micii Sanitari” este un proiect național ce se desfășoară în cadrul comitetului permanent SCOPH (Standing Committee on Public Helath) din cadrul FASMR (Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România) fiind adoptat de 8 centre universitare membre FASMR: București, Braşov, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Târgu Mureș şi Timișoara.
Proiectul urmărește promovarea diferitelor teme de educație pentru sănătate unui număr cât mai mare de copii cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani de la nivel local și național. Anual, în perioada februarie – mai a anului şcolar, echipe de câte 2 – 3 studenţi voluntari ai Facultăţii de Medicină, merg în şcolile din centrul nostru universitar unde predau într-un mod atractiv, modern şi explicit lecţii de educaţie pentru sănătate elevilor din clasele II – IV, 2 ore pe săptămână, timp de 7-8 săptămâni.
Temele abordate sunt concepute în acord cu nivelul de vârstă şi cu programele existente şi sunt unice la nivel naţional, aceleaşi în fiecare centru universitar, printre acestea numărându-se: Activitate și Odihnă, Alimentație sănătoasă, Igienă, Cunoaşterea corpului uman: Anatomie și Fiziologie, Primul-ajutor, Mediul înconjurător, Anti-tabac, Siguranța în trafic, Abuz şi violenţă.
(predarea lecţiilor în timpul primei etape)
La sfârşitul orelor de predare urmează etapa a II-a a proiectului ce implică un concurs local, între echipele reprezentative ale fiecărei școli. Copiii au de rezolvat probe individuale și de echipă din toate temele abordate la clase. În urma punctajelor obținute la nivel local se va forma o echipă de 9 copii pentru concursul național – 3 copii de clasa a II-a, 3 copii de clasa a III-a și 3 copii de clasa a IV-a.
(Etapa Locală SSMT a proiectului ”Micii Sanitari”)
(o parte din echipa ”Micii Sanitari” în drum spre Etapa Națională a proiectului)Etapa națională are loc într-o locaţie stabilită împreună cu toate centrele participante din ţară. Fiecare centru din țarî va fi reprezentat la etapa națională de o echipă de 9 elevi, de coordonatorul local al proiectului și de un număr de voluntari. Se organizează un concurs naţional unde cele mai bune echipe vor fi premiate. În cadrul proiectului, pentru voluntari se organizează ședințe și training-uri centrate pe comunicare, facilitare, interacțiunea cu copiii dificili și abilități de prezentare.