Societatea Studenților în Medicină din Timișoara (prescurtat SSMT) este o organizație studențească non – profit, cu caracter socio – profesional, autonomă, creată pentru a apăra și promova drepturile și interesele studenților din Facultatea de Medicină (specializarea Medicină) din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, indiferent de sex, religie, naționalitate sau convingeri politice, prin toate mijloacele de care dispune.
Totul a început în februarie 1990, prin înființarea Sindicatului Studenților în Medicină din Timișoara (prescurtat SSMT), prin încheierea Nr. 29/20.02.1990 a Judecătoriei Timișoara. În ianuarie 1996, membrii organizației au decis să se înființeze conform legilor ONG – urilor și să se înregistreze la Judecătoria Timișoara sub denumirea de ”Societatea Studenților în Medicină din Timișoara”, cum este cunoscută și astăzi.
Societatea Studenților în Medicină din Timișoara (prescurtat SSMT) este urmașul legal al Sindicatului Studenților în Medicină din Timișoara, care a fost dizolvat prin efectul legii cu privire la sindicate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 164 din 7 august 1991. Singura prescurtare admisă este ”SSMT”, denumirea în limba engleză fiind ”Timisoara Medical Students` Society”. Sediul Societății se află în clădirea Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, Piața Eftimie Murgu Nr. 2, parter, camera 18.
Pe de altă parte, începând cu anul 1994, Societatea Studenților în Medicină din Timișoara este membră cu drepturi depline a FASMR (Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România) și IFMSA (International Federation of Medical Students` Associations – Federația Internațională a Asociațiilor Studenților în Medicină), ceea ce ne permite ca structura noastră organizatorică să fie împărțită în 6 comitete permanente, 2 departamente și 2 divizii de suport.
Comitetetele Permanente sunt:
- SCOME (Standing Committee On Medical Education – Comitetul Permanent pentru Educație Medicală);
- SCOPE (Standing Committee On Professional Exchange – Comitetul Permanent pentru Schimburi Profesionale);
- SCOPH (Standing Committee On Public Health – Comitetul Permanent pentru Sănătate Publică);
- SCORA (Standing Committee On Sexual and Reproductive Health including HIV/AIDS – Comitetul Permanent pentru Sănătatea Sexuală și Reproductivă inclusiv HIV/SIDA);
- SCORE (Standing Committee On Research Exchange – Comitetul Permanent pentru Schimburi de Cercetare);
- SCORP (Standing Committee On Human Rights and Peace – Comitetul Permanent pentru Drepturile Omului și Pace).
Departamentele noastre sunt:
- Departamentul de Training;
- Departamentul de Sport.
Diviziile de Suport sunt:
- Divizia de IT;
- Divizia de PR.
IFMSA (International Federation of Medical Students Associations – Federația Internațională a Asociațiilor Studenților în Medicină)
Federația Internațională a Asociațiilor Studenților în Medicină (International Federation of Medical Students Associations, prescurtată IFMSA) a fost înființată în anul 1951, de către studenți, ca și organizație a studenților mediciniști. Pentru mai bine de 60 ani, IFMSA a fost condusă și administrată de studenți mediciniști din întreaga lume. Federația a servit nu numai ca și o platformă dinamică de oportunități pentru viitori doctori, dar a fost și vocea studenților mediciniști la nivel internațional.
IFMSA este cea mai veche și cea mai mare organizație mondială independentă, care reprezintă la nivel internașional asociații ale studenților mediciniști. La ora actuală este alcătuită din 127 Organizații Naționale Membre din mai bine de peste 119 țări, din 6 continente diferite și cu peste 1 milion de studenți reprezentați la nivel mondial. IFMSA este recunoscută oficial ca și Organizație non – guvernamentală în cadrul sistemului Națiunilor Unite, de asemenea și în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, lucrând cu Asociația Medicală Mondială.
IFMSA a fost creată pentru a avea un impact asupra lumii și de a încuraja membrii săi de a lua viziunile și ideile lor și de a le transforma în realitate. IFMSA a inspirat generații întregi de studenți mediciniști în a – și dezvolta abilitățile de conducere și abilitățile necesare îmbunătățirii lumii din jur, într – o perioadă timpurie, dar totuși crucială carierei lor. Angajamentul în IFMSA încurajează atât colaborările profesionale cât și personale, indiferent de diferențele geografice, sociale, culturale, religioase, rasiale, sexuale sau politice. Drept urmare, viitorii medici sunt mult mai sensibili și mai conștienți de diferențele culturale.
Experiența în cadrul IFMSA le arată studenților că nu sunt pur și simplu un subiect pasiv într-o lume globalizată rapid, ci mai degrabă indivizi de valoare cu un rol potențial puternic pe care îl pot juca în sănătatea globală. Prin urmare, IFMSA le oferă studenților mediciniști gustul problemelor medicale reale și presante la nivel global și îi ajută să învețe că scopurile lor idealistice pot fi atinse cu cunoștințe și angajamente deja pregătite.
În IFMSA accentul se pune pe studenții mediciniști care se întorc în mediul din care provin cu idei noi și aptitudini necesare implementării acelor idei. Ca viitori doctori și lideri ai sănătății, ne simțim încrezători în faptul că studenții noștri vor duce cu ei mai departe acest spirit prin intermediul vieților profesionale și vor avea un impact pozitiv asupra comunităților de care aparțin.
Obiectivele IFMSA sunt:
- De a expune studenții mediciniști la acțiuni umanitare și la probleme ale sănătății globale, dându – le oportunitatea de a se autoeduca și de a îi educa pe ceilalți apropiați lor;
- De a facilita parteneriate între comunități de studenți mediciniști și organizații internaționale care lucrează în domeniul sănătății, educației și medicinei;
- De a oferi studenților mediciniști posibilitatea de a participa la schimburi profesionale clinice sau de cercetare în întreaga lume;
- De a asigura o rețea care leagă studenții mediciniști activi din întreg globul, inclusiv lideri, activiști, manageri de proiect, de unde pot învăța și se pot motiva reciproc;
- De a oferi un cadru în care proiectele studenților mediciniști pot fi inițiate, dezvoltate și implementate;
- De a împuternici și pregăti studenții mediciniști în ocuparea unui rol important în aducerea de schimbări necesare îmbunătățirii sistemului medical la nivel mondial.
FASMR (FEDERAȚIA ASOCIAȚIILOR STUDENȚILOR ÎN MEDICINĂ DIN ROMÂNIA)
Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (prescurtată FASMR) a fost înființată în anul 1994 și reprezintă interesele comune a peste 10.000 de studenți mediciniști din 10 centre universitare din țară (Brașov, București, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Sibiu, Tîrgu Mureș și Timișoara) în relația cu autoritățile statului, cu universitățile din care fac parte și cu ceilalți parteneri externi.
FASMR este o organizație studențească, independentă, non – guvernamentală și apolitică care reprezintă interesele profesionale, științifice, sociale și culturale ale studenților mediciniști. Misiunea Federației este aceea de a reprezenta studenții mediciniști din întreaga țară și de a oferi consiliere și ajutor comunităților din care facem parte. Motto-ul Federației este ”Împreună facem diferența!”.
Fiind membră cu drepturi depline IFMSA (International Federation of Medical Students Associations – Federația Internațională a Asociațiilor Studenților Mediciniști), sturctura organizatorică este aceea de 6 comitete permanente și divizii de suport.