SCORA (Standing Committee On Sexual and Reproductive Health including HIV/AIDS) – Comitetul Permanent pentru Sănătatea Sexuală și Reproductivă inclusiv HIV / SIDA a fost creat în anul 1992, cel mai nou grup de acțiune din cadrul IFMSA, denumit pe atunci SCOAS – Standing Committee on AIDS and Sexually Transmitted Diseases. Acest departament a luat naștere datorită îngrijorării IFMSA asupra creșterii considerabile a numărului de persoane infectate cu HIV și SIDA și dorința puternică a studenților mediciniști de a participa la programe de prevenire a HIV-ului și a altor boli cu transmitere sexuală. Activitățile în SCOAS s-au dezvoltat ulterior de la campanii de susținere și conștientizare a HIV și BTS la a cuprinde o gamă mai largă de sănătate reproductivă și aspecte legate de acestea. Acest lucru a dus la schimbarea domeniului de acțiune al comitetului, iar în anul 1988 numele a fost schimbat în ” Standing Committee On Reproductive Health including AIDS”, SCORA mai pe scurt.
De la început SCORA credea că una din cele mai importante metode de a lupta împotriva SIDA este prin prevenire; și singura metodă de prevenire este prin educație. De aceea principala concentrare a departamentului s-a dus spre activități care subliniază soluțiile deja existente și crearea de noi programe educaționale pentru studenții mediciniști, dar și pentru publicul țintă, punând în prim plan adolescenții ca și grup de risc. Alte activități au fost îndreptate spre promovarea unui comportament sexual și reproductiv sănătos, prevenirea HIV și BTS, prevenirea avorturilor și utilizarea adecvată a contraceptivelor, drepturile reproductive, drepturile femeilor (egalitatea între sexe), lupta împotriva violenței domestice, mutilarea genitală feminină, și sănătatea maternală.
Mai multe workshopuri internaționale au fost organizate de-a lungul timpului de SCORA, care ne arată de fapt dezvoltarea acestui comitet. SCORA propune și promovează activitățile și entuziasmul studenților mediciniști care se axează pe îmbunătățirea sănătății și drepturilor sexuale și reproductive conduse de aceștia pentru binele și folosul comunității în care trăiesc. Acest lucru se poate realiza prin peer education, campanii de susținere și conștientizare, pornind de la rădăcina problemei și mergând până la nivel internațional. Sănătatea reproductivă este un subiect foarte larg, începând de la drepturile sexuale, până la sănătatea femeilor, sau chiar la HIV/SIDA.
Totuși, în anul 2013, la nivel internațional s-a decis axarea pe 5 mari principii și anume: ComprehensiveSexuality Education (Educația Sexuală Corespunzatoare), Gender Based Violence (Violența legată de sex), Maternal Health (Sănătatea Maternală), Access to safe Abortion (Access la Avotruri Sigure), Stigma and Discrimination (Stigmatizare și discriminare). Pentru următorii 5 ani munca noastră se va desfășura în jurul acestor mari problematici pentru a ne asigura că noi, ca și SCORA sustinem aceste topicuri, dezvoltăm noi proiecte și campanii și răspândim aceste lucruri în toate colțurile lumii.
Și desigur o mare parte din munca noastră este îndreptată spre HIV/SIDA și prevenirea lor. Atingem acest subiect prin campaniile noastre ”World AIDS Day”, programele de educație sexuală, și ne asigurăm că toți membrii noștri sunt la curent cu ultimele descoperiri în această luptă împotriva HIV.
În anul 2014, SCORA își schimbă numele la forma actuală și anume ”Standing Committee On Sexual and Reproductive Health including HIV/AIDS” – Comitetul Permanent pentru Sanatatea Sexualasi Reproductiva inclusiv HIV/SIDA, considerandu– l mai adecvat referitor la topicurile si problemele pe care SCORA le are in actiune.
Indiferent dacă această muncă este prin campanii de susținere, proiecte sau ”peer education” începem munca de la nivel local, național, ajungând la nivel internațional pentru a transmite mesajul nostru în întreaga lume.